Classico, Superiore og Riserva
Disse termer findes ofte på etiketten på italienske vine, men de kan nogle gange forvirre mere end de hjælper. Disse ord kan bruges individuelt eller i kombination, hvilket betyder, at du f.eks. kan støde på en Chianti Classico Superiore Riserva!
Lad os se nærmere på betydningen af hver enkelt term, så du ikke får vinen galt i halsen:
Classico:
Classico kan groft oversættes til 'klassisk' og refererer til det historiske centrum af produktionen af en bestemt vin. Dette begreb anvendes især i forbindelse med Chianti-vine, hvor området for disse vine i dag dækker over et større område end tidligere. 'Chianti Classico' refererer derfor til vine lavet i det historiske centrum, hvor betingelserne for at producere vinen antages at være bedre end i det omkringliggende land. 'Classico'-vine er ofte lidt bedre og dyrere end den almindelige vin. Selvom 'Classico' er mest kendt fra Chianti, findes det også i andre regioner som f.eks. Valpolicella.
Superiore:
Betegnelsen 'Superiore' på en italiensk vinetiket refererer til et højere alkoholniveau i vinen, en faktor man tidligere mente gjorde vinen en smule bedre og derfor fik betegnelsen 'superiore'. Forskellen på alkoholniveauet mellem den 'almindelige' vin og en 'superiore' vin er typisk omkring 0,5%, men reglerne varierer for de forskellige vine i Italien. For 30-40 år siden var det udfordrende at få modne druer med højt sukkerindhold, og derfor blev højere alkohol betragtet som et ekstra kvalitetstegn. I dag kæmper vinproducenter ofte med at undgå for meget sukker og dermed alkohol i vinen, klimaforandringerne kan mærkes i marken.
Riserva:
'Riserva' refererer til ekstra lang lagring af vinene. I Italien betyder det, at rødvine har lagret i mindst 2 år, og hvidvine mindst 1 år, før de frigives. Der kan også være yderligere regler for specifikke vine, såsom længere lagringstid eller krav om lagring på træfade. I Chianti betyder 'Riserva' 2 års lagring, men det er ikke specificeret, at det skal være på træfade; det kan også være i flasken! De fleste vælger dog at lagre deres vine en del af tiden på små eller store fade. Brunello skal dog lagre i mindst 5 år, heraf 2 år på træfade. For en Brunello Riserva skal vinen lagre i mindst 6 år!
Disse termer henviser altså til forskellige aspekter og kan derfor kombineres på etiketten for at beskrive den samme vin. En Chianti Classico Superiore Riserva er således en vin fra det historiske centrum af Chianti-produktionen med et højere alkoholindhold og mindst 2 års lagring inden frigivelse.