Rom

Hos Vinkyperen finder du et stort udvalg af god rom i alle prisklasser. Du kan købe online og i butikkken. Stort udvalg i rom fra hele Verden.

Læs mere om rom længere nede.

Filtrer
Filtrer efter
Testvinder
pr. side

Varer 1-36 af 133

Stigende orden
Side

Varer 1-36 af 133

Stort udvalg af kvalitetsrom

Vi forhandler idag ca. 200 forskellige rom og der kommer hele tiden nye til. Interessen for rom er steget enormt de senere år. Samtidig kommer der hele tiden nye typer og mærker på markedet. Det er rom fra hele Caribien, Syd- og Centralamerika der er størst og interesse for, og det er da også her vi finder langt det største udbud af rom. Vi har idag rom fra bl.a. Rum Nation, Plantation, Ron Diplomatico, El Dorado. samt et stort udvalg af oprindelseslande som Guatemala, Guyana, Panama, Barbados, Jamaica, Costa Rica, Venezuela, Den Dominikanske Republik, Peru og Cuba. Derudover har vi også rom fra Madagascar, Mauritius, Australien og de tidligere danske Vestindiske Øer Hold godt øje med vores webshop. Vi udvider jævnligt sortimentet med nye rom.

Hvor kommer rom fra

Oprindeligt kender vi Rørsukkerplanten (Saccharum officinarum) helt tilbage fra 8000 f.kr. hvor den blev dyrket på Ny Guinea. Ingen ved præcis hvad planten der blev brugt til, og vi skal frem til omkring 6000 f.kr. før vi i Indien hører om en sødlige drik, formentligt lavet på rørsukker. Dog langt fra det vi idag kender som rom. I middelalderen opnår man viden omkring destillation fra Sarcenerne, og en egentlig europæisk spiritus tradition begynder. I 1493 medbringer Columbus rørsukkerplanten på sin anden rejse til den "Nye Verden". Her plantes den på Hispaniola (i dag Haiti og Den Dominikanske Republik), og spredes derefter hurtigt til andre øer og kolonier. Der bliver nu produceret enorme mængder råsukker til det europæsike markede. Et biprodukt af denne massive sukker industri i Caribien var reststoffet Melasse. Det er en tykflydende brun sukkerholdig masse som hidtil var betragtet som affald. Men pga. af det høje sukkerindhold var det også egnet til alkohol destillation. Plantageejerne begynder at udnytte dette til at lave en brændevin, som hovedesaglig bliver givet til slaverne og solgt til sømænd og andre der ikke havde råd til at drikke Brandy. Denne drik kaldtes for "Kill Devil". Det var en stærk og brændende drik, med en ubehagelig duft. Senere begynder man at indse at der findes et marked for højere kvalitet og dermed højere indtægt. I begyndelsen af 1700 tallet importere man omkring 1000 liter rom til England, og i starten af 1800 tallet er det tal oppe på hele 9 millioner liter. Dette tal kan dog nemt være det dobbelte, da man ikke har indregnet de mængder der blev smuglet af pirater. Rommen er dog fortsat mest anvendt som blandingsprodukt og drikkes mest af middelklassen. Gin er på dette tidspunkt den helt store spiritus blandt de rige. 

Hvordan fremstilles det

Melassen fra sukkerproduktionen fortyndes med vand, og derefter tilsættes en nøje udvalgt gærstamme, som laver sukkeret om til alkohol, typisk mellem 5-9%. Herefter påbegyndes en destillationsproces, hvor man adskiller alkoholen fra det overskydende vand. I midten af 1600 tallet ser man de første destillerier på Barbados. Her benytter man i starten udelukkende store kobberkedler (Potstills), hvilket var det eneste man kendte til og havde brugt ude på plantagerne i mindre udgaver. Disse gav dog en ret ineffektiv destillation samlignet med den senere kolonnedestillationen, som blev opfundet i 1830´erne. I dag kan man finde rom der er lavet på begge dele. De store producenter benytter mest kolonne, da de kan køre 24 timer i døgnet, hvorimod en kobberkedel skal rengøres og renses efter hvert batch. Man bruger ofte gamle kobberkedler for at ramme en specifik smag eller stil. 

De forskellige typer af rom

Langt de fleste populære rom er lavet på melasse og kaldes rhum industrielle. Dette er som ofte de sødere rom, også kaldet spansk stilet rom. Mange tror fejlagtigt at sødmen i rom kommer fra rørsukkerplanten, men dette er ikke korrekt. Sødmen kommer først efter man tilsætter rå sukker til rommen. Nogle melasse baserede rom er uden sukker og mere tørre i sin stil. Bl.a. er det forbudt at tilsætte sukker til sin rom på Barbados. I de gamle franske kolonier laver man en type rom, som ikke er baseret på melasse men på den friskpressede rørsukkersaft. Dette kaldes for rhum agricole.

Alder og lagring

Når en rom kommer ud af destillationsapperatet er det en klar væske lige som alle andre destillater. Det er først når man kommer rommen på fade (tønder) at den får farve og ændrer smag. Der findes ingen faste regler for, hvor lang tid en rom skal lagre for at man må kalde det rom. Enkelte regioner og lande har deres egne regler, men det kan være meget svært at gennemskue en præcis alder. Det kan bl.a. hænge sammen med, at de fleste rom er en blanding af forskellige fade med forskellige årgange, hvor kun den ældste rom er nævnt. I de fleste spansk stilede romme benytter man det man kalder et solera system. Det er et system man har fra sherryproduktionen, hvor en ung rom hældes over en ældre, som så igen hældes på en endnu ældre, indtil man opnår den balance og alder man ønsker. Det vil være angivet på flasken som fx. 23 års Solera, hvor rommen altså er "op til" 23 år gammel, men indeholder også langt yngre aftapninger. Nogle rom står der fx. Anejo eller Aged 12. Her kan man som hovedregel regne med at største delen af denne rom er 12 år. Det kan også forekomme at man har aldersbetegnelser som i Whisky verdenen, hvor en rom vil være fra et enkelt år og årgangen er fremhævet på etiketten. 

Rom i dag

Rom har igennem tiderne for det meste altid stået i skyggen af andre, mere "ædle" spiritus, såsom Gin, Brandy og Whisky. Man havde måske for mange slave og pirathistorie bag sig, til for alvor at turde brande sig til et breddere marked. Men heldigvis har meget ændret sig siden kolonitiden. Romindustrien beskæftiger i dag mange i lokalsamfundene, og man har fundet en stolthed i det man kan producere lokalt i sin region. I Danmark kendte vi mest rom fra Bacardi Rom og cola i 80 og 90erne, eller den obigatoriske Stroh romtoddy med 80% alkohol. Heldigvis fik vi muligheden for at smage på ægte fadlagret, sødmefuld caribisk rom og danskerne fik smag for denne fabelagtige gode spirtus. I dag er efterspørgelsen stor og udvalget lige så stort. 

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.