Katalog

Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort Betal med kreditkort

Whisky

Hos Vinkyperen finder du et bredt sortiment af Single Malt, Single Grain og Blended Whisky fra Skotland. Her finder du både originale destilleriaftapninger samt et flot udvalg af små uafhængige aftappere som Signatory, Adelphi, Cooper's Choice og Gordon & Mcphail. Udover Skotsk Whisky, er vi også lagerførende i Whisky fra hele verden, så som...

Hos Vinkyperen finder du et bredt sortiment af Single Malt, Single Grain og Blended Whisky fra Skotland. Her finder du både originale destilleriaftapninger samt et flot udvalg af små uafhængige aftappere som Signatory, Adelphi, Cooper's Choice og Gordon & Mcphail. Udover Skotsk Whisky, er vi også lagerførende i Whisky fra hele verden, så som: Irsk Whiskey, Amerikansk Bourbon og Rye Whiskey. Dansk Whisky har vi selvfølgelig også i form af den anmelderroste Stauning Whisky fra den jyske vestkyst.

Ordet whisky stammer fra det walisiske ord wysgi, afledt af det skotsk gæliske ord "uisge beatha", eller livets vand på dansk. Whisky er en brændevin brygget på byg, rug, hvede eller majs og lagret i minimum 3 år på egetræsfade. Er du i tvivl,  har du behov for hjælp, står vi altid klar til at vejlede dig med dit køb.

 

 

 

Mere

Whisky  Der er 299 varer

Underkategorier

  • Amerikansk Whiskey

    Amerikansk whiskeys begyndelse tog fat i det nordlige USA, nærmere bestemt Pennsylvania og Maryland, hvorefter det bredte sig sydpå gennem Virginia til Kentucky og Tennessee. Bourbon skal bestå af min. 51% majs og må ikke tilsættes farve. De bedst kendt whiskyproducerende stater er de to sidst nævnte. Bourbon er fra Kentucky, mens Jack Daniels fx er fra Tennessee, og benævnes Tennessee Whiskey. Der er dog ikke taget patent på betegnelsen 'bourbon', men det kræves at den produceres i USA, men ikke i Kentucky. Selv om hovedparten af whiskey i USA bliver produceret i Kentucky og Tennessee, bliver størstedelen af 'hjemmeproduceret' whiskey i USA konsumeret i det nordlige Californien, nærmere bestemt i San Francisco Bay området.

    Da forbundsregeringen indførte spiritusforbuddet, 1920 til 1933,  ramtes de lokale whiskeyproducenter naturligvis hårdt.
    Det gik ikke kun ud over importerede whisky's men den legale produktion af whiskey standsede også. Man fortsatte dog med at producere 'moon-shine', altså illegalt fremstillet whiskey. Den ulovlige produktions fortsatte eksistens var ikke uventet, specielt ikke i det syd-østlige USA, hvor man længe havde fremstillet sin egen sprit. Hvad der var uventet var, at produktionen blev sat i system af forskellige småforbrydere, som efterhånden voksede sig store. Det bedste eksempel på en sådan er Al Capone, som hurtigt opdagede de store fortjenstmuligheder i ulovlig produktion, og indsmugling af, whisky. Efter nogle territorieopgør med rivaliserende irske grupper, lykkedes det for Al Capone at sætte sig på en stor del af produktion og indsmugling af whisky i det nordlige USA.

    Efter afslutningen på prohibition, blomstrede den Amerikanske whiskeyindustri op igen, og der findes i dag en del forskellige Amerikanske whiskey'er, hvoraf de mest almindelige herhjemme er Jack Daniels, Jim Beam, Four Roses, Wild Turkey, Buffalo Trace Distillery og Maker's Mark

  • Blended Whisky

    Er du fan af Blended Whisky? Så er du kommet til det rette sted! Vi har et delikat udvalg af udsøgte Blended Whisky til enhver smag. Find favoritten her.

  • Campbeltown Whisky

    I tidernes morgen var Campbeltown regionen i det vestlige skotland en mastodont indenfor Whisky produktion. I dag findes der blot tre aktive destillerier i regionen, nævnlig Springbank, Glen Scotia og Glengyle. Til trods, har området fået lov til at bistå som region indenfor Skotsk Whisky. Grunden dertil skal findes i de særlige elegante, harmoniske og komplekse Whisky region producere.

    Whisky fra Campbeltown er kendt for at værre tør, olieret og let røget med et strejf af salt. Er man ikke til røget Whisky kan Hazelburn aftapningerne fra Springbank Destilleriet anbefales. 

     

  • Dansk Whisky

    Normalt forbinder man fremstillingen af en lækker gyldenbrun whisky med Irland eller Skotland, men nu melder Danmark sig også i koret af lande, der har styr på whiskysmagen.Forest i køen melde distillerierne Fary Lochan, Braunstein og ikke mindst Stauning Whisky.

    En af verdens førende whiskyeksperter, skotten Jim Murray, har medtaget Stauning Whiskys to første single malt whiskyer i sin "Whisky Bible 2013". Og de er ikke bare nævnt i bogen – de høster så mange point, at vestjyderne kan tage kampen op med selv de bedste. Sauning Whiskys røgede variant, Peated 1st Edition, faldt i skottens smag i en sådan grad at den fik hele 94 point, hvilket gives til intet mindre end "Superstar whiskies that give us all a reason to live". Dermed er danskerne i samme kategori som ædle dråber fra hæderkronede destilleri giganter som f.eks. Glenmorangie, Lagavulin, Talisker og Ardbeg.

     

    -

  • Highland Whisky

    Highland regionen strækker sig fra Glasgow i syd til skotlands nordligste spids, og fra det frodige øst til den barske vestkyst. Dette enorme område byder derfor også af gode grunde på en rig variation af stilarter indenfor Whisky.

    Her finder du alt fra lette, lyse og frugtige Whiskyer, til de mere mørke, krydrede og sherrylagret. Med andre ord, Whisky der ganske enkelt nægter at blive sat i bås. Edradour, Ben Nevis, Clynelish, Tomatin og Invergordon er alle gode eksempler på en Highland Whisky

  • Indisk whisky

    Indien er verdens største producent af whisky. Dog produceres langt størstedelen til lokal konsum. Der er dog få destillerier som laver whisky til eksport. Et af dem er Amrut, som laver whisky i verdensklasse, der kan måle sig med selv de mest hæderkronede skotske destillerier.

  • Irsk Whiskey

    Allerede i 1172 kan man læse om destillerier i Irland, og faktum er at Europas ældste Whiskey, staves med ey, er Old Bushmills fra 1276 beliggende i Nordirland. I de skotske Whiskyhistoriebøger er det først i 1494 at præsten John Cor i Skotland fik tilsendt 8 tønder malt til det formål at fremstille Whisky.

    Det er ikke bevist at det var bønderne selv, som lærte sig kunsten at destillere mæsken fra maltet byg. En historie går på at det var kristne missionærmunke som bragte opskriften med til det skotske højland. Efter adskillige rejser i fjernere lande for at forkynde Guds ord, stødte man i de arabiske lande på Alambic´en. Her blev den anvendt til at koncentrere parfume, men i de koldere lande fandt man hurtigt ud af at udnytte den til andet formål. Navnet Whisky har været længe undervejs. Det kommer fra det gæliske Uisge Beatha der betyder livets vand, og senere blev til Usquebaugh, som til sidst blev til Whiskey.

    I slutningen af 1700-tallet var der over 2000 destillerier i Irland. Ganske vist var de ikke alle lovlige, men de producerede alle sund stærk whiskey oftest på byg. Uroligheder og borgerkrige gav nedgang i produktionen, og stille og roligt gik det ned af for irerne og deres whisky.

    Omkring år 1900 var der mere end 400 irske whiskey mærker der dominerede markedet, men flere katastrofer indtraf under og efter 1. verdenskrig. På grund af krigen blev eksporten sat i stå, og da USA som var den største aftager af irsk Whiskey indførte forbudstiden som varede i ca. 15 år blev mulighederne skærpet.

    Så kom borgerkrigen mod det engelske overherredømme, og da Irland endelig blev en selvstændig republik, og startede produktionen op igen, var de blevet overhalet af skotterne. Skotterne var bedre til at markedsfører deres produkt til resten af Europa og bedre til at lovgive og sætte i systemer.

    Destillerierne kan nu næsten tælles på én hånd, og for at stå stærkere i den benhårde konkurrence er de største irske whiskey producenter gået sammen. Det gælder Jameson, Powers, Paddy, Tullamore og nu også det ældste hus Bushmills. De blev i 1988 opkøbt af det franske firma Pernod-Ricard, og det er et salg der ikke passer de irske Whiskey-nydere, men det giver arbejde og overlevelse.

  • Islay Whisky
    Islay Whisky er verdens navlepunkt for whiskyentusiaster. I dag finder man otte aktive destillerier på øen. Islay er kendt for sine kraftige, smagfulde og meget røget Whiskystil. Det er på Islay, du finder nogle af de mest ikoniske og forgudet Whiskyproducenter, så som det lukkede Port Ellen, Ardbeg, Lagavulin, Bowmore og Laphroaig. Fortrækker man lidt mindre røg, kan man med held forsøge sig med en flaske fra Bunnahabhain eller Caol Ila.
     
    Røg/Phenol i Whisky angives ofte som ppm, altså Parts per million, og henviser til koncentrationen af phenoler i den pågældende Whisky. 
  • Japansk Whisky
    Japansk whisky er udformet efter den skotske stil. De ligger mellem Lowland og Speyside i stil. Delikat og parfumeret med honning sødme. Man hører dem regelmæssigt beskrevet som glatte, men det gør dem en uretfærdighed. Let sherry og blomster noter, nogle gange  de har en røget, Islay stil.
     
    Den spirende japanske whisky industri, kan stort set tilskrives de to grundlæggere: Shinjiro Torii og Masataka Taketsuru. Shinjiro som skabte Suntory mærket, det første whisky destilleri i Japan åbnede i 1923, Yamazaki i Vale of Yamazaki. Taketsuru grundlagtde Yoichi på Hokkaido elleve år senere. I dag er japansk whisky blevet mere og mere populært og i en stil, som er deres egnen.
  • Lowland whisky
    Lowland regionen strækker sig fra Glasgow i vest, til Edinburgh i øst og ned til den engelske grænse. Whisky fra Lowland regionen er særligt kendt for at være triple destilleret i modsætning til anden single malt Whisky produceret i skotland, der oftest kun vil være dobbelt destilleret.
     
    Denne unikke og ikke mindst fordyrende proces resultere i en mere lettilgængelig og floral stilart. I dag findes der fire aktive destillerier i form af Auchentoshan,Glenkinchie, Bladnoch og Ailsa Bay. Mange Whisky entusiaster ville dog også vide, at det er i denne region at det ikoniske og lukkede Rosebank destilleri lå. 
  • Speyside Whisky

    Speyside regionen er på mange måder selve hjertet af den Skotske Whisky industri. Det er her du finder den største geografiske koncentration af destillerier. Området tager sit navn efter floden Spey, der også fungere som leverandør af vand til flere af destillerierne i området.

    Stilen er oftest let, sødlig, ikke røget med med noter af frugt, nødder og honning. Macallan, Glenfarclas, Glenrothes, Glenlivet og Benromach er alle gode eksempler på en Speyside Whisky.

  • Taiwanesisk whisky

    Destilleriet Kavalan fra Taiwan laver whisky i verdensklasse. Særligt er de kendt for deres sublime single malts lagret på sherryfad.

  • Whisky fra de skotske øer
    Whisky fra de skotske øer, med undtagelse af øen Islay, falder som udgangspunt ind under Highland regionen. Arran, Skye, Jura og Orkney. Whiskyer fra de skotske øer har dog ofte nogle fælles karakteristiske træk, der typisk afviger en smule fra andre Highland Whiskyer.
     
    Whisky fra de skotske øer er typisk at genkende ved deres kombination af sødme, røg og et let saltet præg. Historisk set har Sherryfade været den fortrukne fadtype til modning af Whisky på øerne. Highland Park, Talisker, Ledaig og Jura er alle gode eksempler på den klassiske stillart fra øerne.
     
    Er man ikke så begejstret for den klassiske og tunge stilart, eller er røget whisky bare ikke lige sagen, kan vi anbefale at prøve et par varianter fra The Arran Malt. Her er stilen lettere og som udgangspunkt ikke røget - Der findes dog undtagelser. 
  • Glendronach Whisky

    Glendronach whisky kommer fra et destilleri oppe i det skotske højland. Destilleriet blev grundlagt i 1826 af James Allardice. Destilleriet har som mange andre sidens dets åbningsår skiftet hænder mange gange. Indtil 2008 var det relativt svært at finde noget fra destilleriet, men da nye ejere trådte til fik de promoveret Glendronach og er i dag et genkendt kvalitetsmærke. Noget af det der gør Glendronach til et specielt destilleri er mængden af moden whisky som lagres på Oloroso og PX Sherry fade, som bringer en speciel karakter til whiskyen.

  • Arran Whisky

    Arran whisky kommer fra et destilleri på den lille ø, Arran i Skotland. For over 160 år siden var den lille ø fyldt med flere destillerier, men da kvantitet blev vigtigere end kvalitet lukkede de en efter en. I 1996 blev traditionen genstartet med åbningen af Arran whisky. I modsætning til de fleste andre destillerier bruger Arran ikke tørv i deres produktion og ingen karamel som kunstigt farvestof. Arran har nydt stor success, bl.a. Var Dronning Elizabeth med til åbningen af deres besøgscenter i 1997. Arran var årets skotske destilleri i 2007 og er givet flere priser givet for deres bidrag til spiritus turisme.

  • Adelphi Whisky

    Adelphi er en uafhængig skotsk aftapper af sjælden whisky. For at finde den mest unikke og sjældne whisky, bliver kun ganske få fade udvalgt til aftapning hos Adelphi. De tager kun imod 4% af alle fade tilbudt og aftapper mellem 100 og 700 flasker pr. fad. Hvert fad modnes på meget forskellig vis, hvilket betyder at enhver smag kun skabes én gang og aldrig mere.  

    Alt whisky fra Adelphi har sin naturlige farve fra fadene og ingen farvestoffer er tilsat. Det er for at bibeholde den autentiske og naturlige side af whiskyen. Derfor bliver der heller ikke brugt nogen former for tilsætningsstoffer som karamel og ingen ‘chill-filtration’ i aftapningsprocessen.

    Navnet Adelphi kommer fra et skotsk destilleri der var aktivt fra 1826 til ca. 1907. I 1880 blev destilleriet købt af Messrs A. Walker og kompani og det er Walkers oldebarn Jamie Walker der genoplivede navnet ‘Adelphi’ denne gang som en uafhængig aftapper.

  • Springbank Whisky

    Springbank destilleriet ligger i Campbeltown, engang anset for at være verdens whisky hovedstad. Destilleriet er blandt de sidste af verdens familieejede destillerier hvor hele whiskyens produktionsprocess finder sted. Byggen maltes, ovntørres, males, fermenteres, destilleres, lagres, modnes, og til sidst aftappet, alt sammen på Sprinbank destilleret. Ingen karamel, tilsætningsstoffer eller chill-filtration er brugt under produktionen for at sikre at whiskyens naturlige karakteristika er bevaret.

    Da hele processen finder sted på destilleret har Springbank 100% kontrol over kvaliteten og smagen af deres unikke whisky. Springbank er nu i hænderne på Hedley G. Wright, som er 5. generation af Mitchell familien der har ejet og drevet destilleriet. Erfaringen fra den 5. generation af ejerskabet i kombination med et eksperthold betyder at Springbank whisky er af den absolut højeste kvalitet.

  • Highland Park Whisky

    Highland Park er et destilleri der ligger på Orkney øerne, helt oppe i den nordlige del af Skotland. Highland Park er et meget traditionsbundet destilleri som har beholdt destillationsprocessen intakt i over 200 år. Mens mange andre destillerier hurtigt moderniserer står Highland Park fast ved de processer der har gjort whiskyen så god i flere århundreder.

    For at have total kontrol over kvaliteten og smagen malter Highland park sin egen malt. Derefter ovntørres det i ovne fyret med lyng samlet fra destilleriets eget land i Hobbister. Den røgede smag af tørv og lyng giver Highland Park sin unikke smag.

  • Signatory Whisky

    Signatory whisky er en uafhængig aftapper af Scotch Whisky. Signatory laver eksklusiv Scotch Whisky og ved at vælge nogle få fade fra enkelte destillerier, nogle få partier og destilleringer, laver Signatory det de kalder “single, single, single malt whisky”. Aftapperen kendt for deres Cask Strength Collection såvel som The un-chillfiltered Collection. I dag ligger Signatory tæt på Highland destilleriet og er i dag en af de største uafhængige aftappere i verden og er blevet kåret til den bedste uafhængige aftapper i The Whisky Magazine. Navnet Signatory kommer fra den originale (men senere skrinlagte) plan om at hver eneste flaske skulle underskrives.

  • Macallan Whisky

    Macallan er et skotsk speyside destilleri som åbnede i 1824 og har siden 1980’erne været et af de mest kendte whisky destillerier i verden. I dag står de for næsten 10% af det globale whisky marked.

    Macallan whisky er en let tilgængelig whisky med de søde og let røgede karakterer. Whisky’en destilleres på destillationsapparater der er mindre end hvad der normalt bruges. De små destillationsapparater giver whisky’en mere kontakt med kobberet og giver det en rig, fyldig og frugtig smag. Disse apparater er så kendte at man kan se dem på bagsiden af en skotsk £10 seddel. Derefter lagres det på sherryfade og bourbonfade. Til sidst aftappes kun 16% af whiskyen fra fad til flaske, for at sørge for at kun det bedste af det bedste bliver solgt.

    Macallan destilleriet leverer whisky af den højeste kvalitet samtidig med at den er tilgængelig for begyndere såvel som garvede whisky-nydere.

pr. side
Viser 1 - 12 af 299
Viser 1 - 12 af 299