Whisky

Hos Vinkyperen finder du et bredt sortiment af Single Malt, Single Grain og Blended Whisky fra Skotland. Her finder du både originale destilleriaftapninger samt et flot udvalg af små uafhængige aftappere som Signatory, Adelphi, Cooper's Choice og Gordon & Mcphail. Udover Skotsk Whisky, er vi også lagerførende i Whisky fra hele verden, så som...

Hos Vinkyperen finder du et bredt sortiment af Single Malt, Single Grain og Blended Whisky fra Skotland. Her finder du både originale destilleriaftapninger samt et flot udvalg af små uafhængige aftappere som Signatory, Adelphi, Cooper's Choice og Gordon & Mcphail. Udover Skotsk Whisky, er vi også lagerførende i Whisky fra hele verden, så som: Irsk Whiskey, Amerikansk Bourbon og Rye Whiskey. Dansk Whisky har vi selvfølgelig også i form af den anmelderroste Stauning Whisky fra den jyske vestkyst.

Ordet whisky stammer fra det walisiske ord wysgi, afledt af det skotsk gæliske ord "uisge beatha", eller livets vand på dansk. Whisky er en brændevin brygget på byg, rug, hvede eller majs og lagret i minimum 3 år på egetræsfade. Er du i tvivl,  har du behov for hjælp, står vi altid klar til at vejlede dig med dit køb.

 

 

 

Mere

Whisky  Der er 252 varer

Underkategorier

  • Amerikansk Whiskey

    Amerikansk whiskeys begyndelse tog fat i det nordlige USA, nærmere bestemt Pennsylvania og Maryland, hvorefter det bredte sig sydpå gennem Virginia til Kentucky og Tennessee. Bourbon skal bestå af min. 51% majs og må ikke tilsættes farve. De bedst kendt whiskyproducerende stater er de to sidst nævnte. Bourbon er fra Kentucky, mens Jack Daniels fx er fra Tennessee, og benævnes Tennessee Whiskey. Der er dog ikke taget patent på betegnelsen 'bourbon', men det kræves at den produceres i USA, men ikke i Kentucky. Selv om hovedparten af whiskey i USA bliver produceret i Kentucky og Tennessee, bliver størstedelen af 'hjemmeproduceret' whiskey i USA konsumeret i det nordlige Californien, nærmere bestemt i San Francisco Bay området.

    Da forbundsregeringen indførte spiritusforbuddet, 1920 til 1933,  ramtes de lokale whiskeyproducenter naturligvis hårdt.
    Det gik ikke kun ud over importerede whisky's men den legale produktion af whiskey standsede også. Man fortsatte dog med at producere 'moon-shine', altså illegalt fremstillet whiskey. Den ulovlige produktions fortsatte eksistens var ikke uventet, specielt ikke i det syd-østlige USA, hvor man længe havde fremstillet sin egen sprit. Hvad der var uventet var, at produktionen blev sat i system af forskellige småforbrydere, som efterhånden voksede sig store. Det bedste eksempel på en sådan er Al Capone, som hurtigt opdagede de store fortjenstmuligheder i ulovlig produktion, og indsmugling af, whisky. Efter nogle territorieopgør med rivaliserende irske grupper, lykkedes det for Al Capone at sætte sig på en stor del af produktion og indsmugling af whisky i det nordlige USA.

    Efter afslutningen på prohibition, blomstrede den Amerikanske whiskeyindustri op igen, og der findes i dag en del forskellige Amerikanske whiskey'er, hvoraf de mest almindelige herhjemme er Jack Daniels, Jim Beam, Four Roses, Wild Turkey, Buffalo Trace Distillery og Maker's Mark

  • Blended Whsiky
  • Campbeltown Whisky

    I tidernes morgen var Campbeltown regionen i det vestlige skotland en mastodont indenfor Whisky produktion. I dag findes der blot tre aktive destillerier i regionen, nævnlig Springbank, Glen Scotia og Glengyle. Til trods, har området fået lov til at bistå som region indenfor Skotsk Whisky. Grunden dertil skal findes i de særlige elegante, harmoniske og komplekse Whisky region producere.

    Whisky fra Campbeltown er kendt for at værre tør, olieret og let røget med et strejf af salt. Er man ikke til røget Whisky kan Hazelburn aftapningerne fra Springbank Destilleriet anbefales. 

     

  • Dansk Whisky

    Normalt forbinder man fremstillingen af en lækker gyldenbrun whisky med Irland eller Skotland, men nu melder Danmark sig også i koret af lande, der har styr på whiskysmagen.Forest i køen melde distillerierne Fary Lochan, Braunstein og ikke mindst Stauning Whisky.

    En af verdens førende whiskyeksperter, skotten Jim Murray, har medtaget Stauning Whiskys to første single malt whiskyer i sin "Whisky Bible 2013". Og de er ikke bare nævnt i bogen – de høster så mange point, at vestjyderne kan tage kampen op med selv de bedste. Sauning Whiskys røgede variant, Peated 1st Edition, faldt i skottens smag i en sådan grad at den fik hele 94 point, hvilket gives til intet mindre end "Superstar whiskies that give us all a reason to live". Dermed er danskerne i samme kategori som ædle dråber fra hæderkronede destilleri giganter som f.eks. Glenmorangie, Lagavulin, Talisker og Ardbeg.

     

    -

  • Highland Whisky

    Highland regionen strækker sig fra Glasgow i syd til skotlands nordligste spids, og fra det frodige øst til den barske vestkyst. Dette enorme område byder derfor også af gode grunde på en rig variation af stilarter indenfor Whisky.

    Her finder du alt fra lette, lyse og frugtige Whiskyer, til de mere mørke, krydrede og sherrylagret. Med andre ord, Whisky der ganske enkelt nægter at blive sat i bås. Edradour, Ben Nevis, Clynelish, Tomatin og Invergordon er alle gode eksempler på en Highland Whisky

  • Indisk whisky

    Indien er verdens største producent af whisky. Dog produceres langt størstedelen til lokal konsum. Der er dog få destillerier som laver whisky til eksport. Et af dem er Amrut, som laver whisky i verdensklasse, der kan måle sig med selv de mest hæderkronede skotske destillerier.

  • Irsk Whiskey

    Allerede i 1172 kan man læse om destillerier i Irland, og faktum er at Europas ældste Whiskey, staves med ey, er Old Bushmills fra 1276 beliggende i Nordirland. I de skotske Whiskyhistoriebøger er det først i 1494 at præsten John Cor i Skotland fik tilsendt 8 tønder malt til det formål at fremstille Whisky.

    Det er ikke bevist at det var bønderne selv, som lærte sig kunsten at destillere mæsken fra maltet byg. En historie går på at det var kristne missionærmunke som bragte opskriften med til det skotske højland. Efter adskillige rejser i fjernere lande for at forkynde Guds ord, stødte man i de arabiske lande på Alambic´en. Her blev den anvendt til at koncentrere parfume, men i de koldere lande fandt man hurtigt ud af at udnytte den til andet formål. Navnet Whisky har været længe undervejs. Det kommer fra det gæliske Uisge Beatha der betyder livets vand, og senere blev til Usquebaugh, som til sidst blev til Whiskey.

    I slutningen af 1700-tallet var der over 2000 destillerier i Irland. Ganske vist var de ikke alle lovlige, men de producerede alle sund stærk whiskey oftest på byg. Uroligheder og borgerkrige gav nedgang i produktionen, og stille og roligt gik det ned af for irerne og deres whisky.

    Omkring år 1900 var der mere end 400 irske whiskey mærker der dominerede markedet, men flere katastrofer indtraf under og efter 1. verdenskrig. På grund af krigen blev eksporten sat i stå, og da USA som var den største aftager af irsk Whiskey indførte forbudstiden som varede i ca. 15 år blev mulighederne skærpet.

    Så kom borgerkrigen mod det engelske overherredømme, og da Irland endelig blev en selvstændig republik, og startede produktionen op igen, var de blevet overhalet af skotterne. Skotterne var bedre til at markedsfører deres produkt til resten af Europa og bedre til at lovgive og sætte i systemer.

    Destillerierne kan nu næsten tælles på én hånd, og for at stå stærkere i den benhårde konkurrence er de største irske whiskey producenter gået sammen. Det gælder Jameson, Powers, Paddy, Tullamore og nu også det ældste hus Bushmills. De blev i 1988 opkøbt af det franske firma Pernod-Ricard, og det er et salg der ikke passer de irske Whiskey-nydere, men det giver arbejde og overlevelse.

  • Islay Whisky
    Islay Whisky er verdens navlepunkt for whiskyentusiaster. I dag finder man otte aktive destillerier på øen. Islay er kendt for sine kraftige, smagfulde og meget røget Whiskystil. Det er på Islay, du finder nogle af de mest ikoniske og forgudet Whiskyproducenter, så som det lukkede Port Ellen, Ardbeg, Lagavulin, Bowmore og Laphroaig. Fortrækker man lidt mindre røg, kan man med held forsøge sig med en flaske fra Bunnahabhain eller Caol Ila.
     
    Røg/Phenol i Whisky angives ofte som ppm, altså Parts per million, og henviser til koncentrationen af phenoler i den pågældende Whisky. 
  • Japansk Whisky
    Japansk whisky er udformet efter den skotske stil. De ligger mellem Lowland og Speyside i stil. Delikat og parfumeret med honning sødme. Man hører dem regelmæssigt beskrevet som glatte, men det gør dem en uretfærdighed. Let sherry og blomster noter, nogle gange  de har en røget, Islay stil.
     
    Den spirende japanske whisky industri, kan stort set tilskrives de to grundlæggere: Shinjiro Torii og Masataka Taketsuru. Shinjiro som skabte Suntory mærket, det første whisky destilleri i Japan åbnede i 1923, Yamazaki i Vale of Yamazaki. Taketsuru grundlagtde Yoichi på Hokkaido elleve år senere. I dag er japansk whisky blevet mere og mere populært og i en stil, som er deres egnen.
  • Lowland whisky
    Lowland regionen strækker sig fra Glasgow i vest, til Edinburgh i øst og ned til den engelske grænse. Whisky fra Lowland regionen er særligt kendt for at være triple destilleret i modsætning til anden single malt Whisky produceret i skotland, der oftest kun vil være dobbelt destilleret.
     
    Denne unikke og ikke mindst fordyrende proces resultere i en mere lettilgængelig og floral stilart. I dag findes der fire aktive destillerier i form af Auchentoshan,Glenkinchie, Bladnoch og Ailsa Bay. Mange Whisky entusiaster ville dog også vide, at det er i denne region at det ikoniske og lukkede Rosebank destilleri lå. 
  • Speyside Whisky

    Speyside regionen er på mange måder selve hjertet af den Skotske Whisky industri. Det er her du finder den største geografiske koncentration af destillerier. Området tager sit navn efter floden Spey, der også fungere som leverandør af vand til flere af destillerierne i området.

    Stilen er oftest let, sødlig, ikke røget med med noter af frugt, nødder og honning. Macallan, Glenfarclas, Glenrothes, Glenlivet og Benromach er alle gode eksempler på en Speyside Whisky.

  • Taiwanesisk whisky

    Destilleriet Kavalan fra Taiwan laver whisky i verdensklasse. Særligt er de kendt for deres sublime single malts lagret på sherryfad.

  • Whisky fra de skotske øer
    Whisky fra de skotske øer, med undtagelse af øen Islay, falder som udgangspunt ind under Highland regionen. Arran, Skye, Jura og Orkney. Whiskyer fra de skotske øer har dog ofte nogle fælles karakteristiske træk, der typisk afviger en smule fra andre Highland Whiskyer.
     
    Whisky fra de skotske øer er typisk at genkende ved deres kombination af sødme, røg og et let saltet præg. Historisk set har Sherryfade været den fortrukne fadtype til modning af Whisky på øerne. Highland Park, Talisker, Ledaig og Jura er alle gode eksempler på den klassiske stillart fra øerne.
     
    Er man ikke så begejstret for den klassiske og tunge stilart, eller er røget whisky bare ikke lige sagen, kan vi anbefale at prøve et par varianter fra The Arran Malt. Her er stilen lettere og som udgangspunkt ikke røget - Der findes dog undtagelser. 
pr. side
Viser 1 - 12 af 252
Viser 1 - 12 af 252