Cava

Cava er den mousserende vin, produceret i Spanien på den traditionelle metode, tidligere kendt som champagnemetoden. Størstedelen af Cava produceres i det nordøstlige Spanien i Penedes, lige uden for Barcelona. De tre grønne druer, som udgør langt hovedparten af druerne er Xarel-lo, Macabeo og Parellada.
pr. side

3 varer

Stigende orden

3 varer

Hvad er cava vin?

Cava er det oprindelige navn for spansk mousserende vin. Men grundet EU regulativer er det i dag kun I Catalonien man må bruge navnet. Cava betyder egentligt "kælder" eller "grotte". Mange kalder også Cava for "hverdags bobler"- Dette skyldes at priserne på Cava generelt set er meget lavere end på de "fine" champagner. Men det er klart at skal man bruge mange flasker til en fest, så kommer man meget længere for sine penge i Spanien end i Frankrig. Det er også en smagssag. Man kan sagtens finde Cava og mousserende vin fra Spanien, der kan konkurrere med sine dyrere naboer fra Frankrig. 

Cava er mousserende vin fra det varme Spanien

Langt det meste Cava kommer fra Penedés vest for Barcelona i Catalonien. Cava udgør hele 90% af alt mousserende vin, der produceres i Spanien. I Rioja distriktet kan man også finde udsøgte mousserende vine, og cirka 95% af al cava produceres i Penedés.
I Danmark kalder vi alt mousserende vin for Champagne. Men det er kun vine fra det lille distrikt i Frankrig der hedder Champagne, hvor man må give sine vine dette navn. Mousserende vine uden for Champagne i Frankrig kaldes Cremant. I Italien kan det hedde Spumante og Prosecco og i USA hedder det Sparkling Wine.

Kend din produktion af cava

Når man laver cava benytter man "Champagne Metoden" eller "methode traditionelle". Man starter med en basis vin lavet på en kombination af 7 forskellige tilladte druesorter, hvoraf Parellada, Xarel-lo og Macabeo er klart de mest udbredte. Derudover må der bruges; Pinot Noir, Chardonnay, Subirat og Trepat. Vinen tappes på flaske med en opløsning af gær og sukker, hvorefter man "forsegler" flasken. Hermed skabes der kuldioxid, der giver vinen sine bobler.
Efterfølgende samles bundfald i toppen af flasken, og man nedfryser dette og fjerner proppen og bundfaldet skydes ud ved hjælp af det tryk, der er skabt. Prop og ståltråd påsættes. Ved 15 måneders lagring kaldes det en Reserva og efter 30 måneder en Gran Reserva.

Kan cava være både sød og tør?

Ja. sødmegraden afhænger af mængden af restsukker, vinmageren lader tilbage i det færdige produkt. På flasken vil man se betegnelser som f.eks. Brut og Semi secco. Brut betyder egentlig "rå" og Semi Secco betyder "halv-tør". Skalaen hedder: 

  • Brut Nature: 0-3 g/l
  • Extra Brut: 3-6 g/l
  • Brut: 0-12 g/l
  • Extra Seco: 12-17 g/l
  • Seco: 17-32 g/l
  • Semi Seco: 32-50 g/l
  • Dulce: +50 g/l 

Det er helt op til kældermesteren eller vinmageren at sammensætte en basisvin der giver den bedste mousserende vin og sødmegraden er bestemt på forhånd.

Oplev de mange noter i cava

I vores eksklusive udvalg af cava, er der noget for enhver smag. Vores cavaer er nøje udvalgt for deres unikke karakterer og smagsprofiler. Hver flaske er valgt med fokus på aromaer, og i cava kan du opleve alt fra sprøde æbler til saftige pærer og subtile strejf af blomster og toastede nødder. De fleste cavaer afbalanceres med citrusfrugt, der giver vinen en unik og cremet finish, der uden tvivl vil imponere dine gæster. 

Vores udvalg er skabt til at glæde dine smagsløg og tilføre enhver lejlighed en god smagsoplevelse – uanset hvem der deltager. Vi lover, at når først dine gæster smager cava af god kvalitet, vil de ikke blive skuffede.

Udforsk vores mange andre mousserende vine hos Vinkyperen

Uanset om du leder efter cava, champagne eller prosecco, kan du trygt regne med, at vi har masser af gode mousserende vine hos Vinkyperen. På vores webshop kan du udforske mousserende vin fra hele verden, og smage alt fra noter af hvide blomster til ferskner. I vores udvalg finder du mousserende vine til ethvert budget, og vi har både lettere varianter til nybegyndere og komplekse smagsoplevelser for vinkendere.

Servér din cava rigtigt

Afkølet, altid. Dog kan en vin også blive for kold og man mister nogle smagsnuancer. Men som udgangspunkt skal man bare sætte sin mousserende vin i køleskabet nogle timer før brug. Ideelt vil mange sige 6-10 grader. Cava kan også bruges i mange velkomstdrink eller stå alene som aperitif. En tør Cava er også fantastisk til stenbiderrogn eller skaldyr. 

Lad os hjælpe dig med at finde den rette cava

Uanset om du leder efter cava brut, semi seco eller noget helt tredje, er vi altid parate til at guide dig til den helt rette smagsoplevelse. Du er altid velkommen til at kontakte os via vores online formular på vores hjemmeside. Hvis du har brug for personlig betjening, kan du også altid ringe ned i vores forretning for at få grundig vejledning på et højt fagligt niveau.

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.