Rødvine på Zinfandel

Lækker "Zin" fra Californien er kendt for bløde, runde og frugtrige vine. Du får vin med masser af karakter, fylde og smag.

Er Zinfandel i virkeligheden Italiensk og hedder Primitivo? Læs mere længere nede.

pr. side

6 varer

Faldende orden

6 varer

Delikat Zinfandel vin for enhver

Amerikanerne har ry for at lave vin der rammer bredt og som smager af noget. Og der findes intet mere amerikansk lydende i vinverdenen end Zinfandel. Der bliver lavet bløde, fyldige og "jammy" vine og store, dybe og komplekse vine. Kom ind og se vores udvalg af Zinfandel fra tophuse som Carlisle, Jamieson RanchMcManisWollridge og vores helt eget label Raro Rojo.

Hvordan smager Zinfandel vin?

Alle vine inklusiv Zinfandel variere i smag og udtryk, alt efter druerne på de enkelte markers kvalitet, vinmagerens formål med vinen og mange andre ting. Kendetegnende for Zinfandel er dog den venlige og store smag af søde bær. Chokolade, nødder og krydderi er også karaktertræk der specielt kommer til udtryk i de finere Zinfandel vine. Men ellers er det en vin der gør sig godt til marineret kød på grillen, og alt mad der har kraft og saft. Den sødmefulde frugtsmag gør også Zinfandel til en utrolig populær sippevin uden tilhørende mad. 

Hvad er forskellen på Zinfandel og Primitivo?

Ja, tæt var vi på den 3. transatlantiske krig på 100 år, da diskussionen gik højest om hvor Zinfandel/Primitivo kom fra. Var den Amerikansk eller Italiensk? Den er Kroatisk, så er det sat på plads! Genetisk er de identiske og stammer begge fra den kroatiske drue Tribidrag også kaldet Crljenak Kaštelanski opkaldt efter byen, hvor man fandt druesorten. Allerede i 1967 opdagede Professor ved University of California Austin Goheen, de bemærkelsesværdige ligheder mellem Zinfandel og Primitivo efter et besøg i Apulien. Han tog en vinstok med hjem til USA, og her fastslog man at Primitivo og Zinfandel var ens. Der skulle dog gå en del årtier før dette blev slået fast med 10 tommer søm og man samtidig opdagede oprindelsen. I starten af 90erne genoptog Carole Meredith, ligeledes af Universtiy of California, nemlig forskningen og kunne via DNA tests bekræfte, at de i sandhed var identiske og at den oprindeligt måtte komme fra Kroatien. Det tog over 10 år og 150 analyser af vinstokke fra hele landet før man i 2001 fandt frem til Tribidrag. 

Historien om Zinfandel druen

I 1700 tallet bringes Tribidrag til Italien af en præst ved navn Don Francesco Filippo Indellicati. Her opdager han at denne drue modner før alle andre. Derfor kaldte han den "Primitivo" som betyder "den første" eller bare "første". Det viste sig også hurtigt at denne drue gjorde sig ekseptionelt godt i det syditalienske, og derfra spredte den sig hurtigt  og er i dag den mest dyrkede drue i Apulien. I Californien måtte man vente lidt endnu før den fandt vej over atlanten, og det var via en planteskole i Wien at Tribidrag kom til den nye verden. Habsburger dynastiet regerede i starten af 1800 tallet over Kroatien, og her havde man indsamlet forskellig druesorter i riget til forskning. Herfra bliver den medbragt til Amerika, som en almindelig drue til "havebrug". Og i Boston erhverves den af George Gibbs og bliver kendt som Zenfendal, et spil på sit ungarske navn Tzinifándli. George Gibbs flytter med guldfeberen længere vest på i 1850erne og tager Zinfandel med sig til Californien, hvor druen for første gang i Nordamerika biver dyrket med henblik på vinindustri. Modtagelsen var enorm positiv og i slutningen af den 19. århundrede blev den nærmest fra den ene dag til den anden, den mest populære drue i Amerika. Selv forbudstiden stoppede ikke Zinfandel. Mange begyndte nemlig at dyrke den til "religiøse" formål, hvilket stadig var lovligt. Og på denne måde var der allerede et solidt grundlag for vinindustrien da alkoholforbuddet blev ophævet.

Shop Zinfandel vin hos Vinkyperen

Hos Vinkyperen har vi både de saftige Zinfandel vine, altså en rigitg jammy Amerikaner vin med masser af fylde og sødme, og de dybe komplekse Zinfandel vine, der giver selv de ældste europæiske vine kamp til stregen. Desuden kan man jo også købe en Primitivo og så sammeligne de to tvillinger derhjemme sammen med vennerne. Det hele er en smagssag men vi garantere for kvaliteten.

 

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.