Portvin

Vi har altid et stort udvalg i portvine. Vi fører alt fra "almindelige" Ruby og Tawny vine uden aldersbetegnelse og bløde LBV'er til intense Vintage Ports og gamle Colheita portvine med årtiers lagring på træfade og en uendelig kompleksitet. Scroll ned for at se vores store udvalg, eller brug søgefunktionen til at finde lige netop det du søger. 

Portvin
pr. side

Varer 1-36 af 68

Stigende orden
Side

Varer 1-36 af 68

Portvin er en favorit hos os danskere, og udvalget har aldrig været større. De senere år er der kommet flere og flere portvinshuse, og det vrimler med vine fra kendte og ukendte portvinsproducenter i både vinbutikker og supermarkeder. Fra Late Bottled Vintage (LBV) til Tawny portvin – hos Vinkyperen kan du med al sandsynlighed finde en flaske portvin, uanset din smag.


Hvad er portvin?

Først må det slås fast, at alt portvin produceres Dourodalen i det nordlige Portugal. Alle andre vine, der er lavet efter samme principper, må ikke kaldes for portvine. Der findes flotte hedvine fra bl.a. Australien og Sydafrika, hvor der kan stå Tawny på etiketten, men ordet portvin eller port må der ikke stå. Oprindeligt blev vinene udskibet fra byen Porto ved Douroflodens munding, heraf navnet Portvin (Vinho do Porto).


Hvordan bliver druerne til portvin?

Først skal der trækkes farve ud af skallerne, og derfor skal druerne "knuses" så saften kommer i kontakt med skallen. Det er her man ofte ser billeder af folk der tramper rundt i druerne, selvom det oftest foregår mekanisk i dag. Under gæringen trækkes farven ud, og en del af den naturlige druesukker omdannes til alkohol. Når restsukkeret er på det ønskede niveau tilsættes en neutral vinsprit (aguardente), så alkoholniveaut kommer op på 18-20% og gæringen stopper. Forholdet er ca. 1 del vinsprit til 4 dele vin. Herefter skal portvinen lagres i kortere eller længere tid for at skabe de forskellige portvinstyper.


Mange forskellige typer af portvin

Der laves flere forskellige slags portvin med hver deres karakter. Der er Vintage Port, Late Bottled Vintage Port (LBV), Tawny, Ruby og Colheita Port. Derudover laves der også både tørre og søde hvide portvine og rosé portvin, som er seneste skud på stammen. Du kan læse mere om disse portvinstyper i underkategorierne.


I århundreder var det kun de store portvinshuse der havde tilladelse til at eksportere portvine fra byen Vila Nova de Gaia ved Porto. Det til trods for, at de stort set ikke selv ejede vinmarker men købte druer eller portvin fra vinbønder oppe i dalen. Vinbønderne og de små Quinta'er (vingårde) var utilfredse med at se, at det var de store portvinshuse der tjente pengene, mens de selv levede under relativt fattige kår. Derfor kom der en ny lov i 1986 der tillod at portvinen blev eksporteret direkte fra producenterne oppe i dalen. Denne ændring var startskuddet til, at der er kommet mange nye navne i portvinens verden i de seneste årtier.


Stort udvalg af portvin hos Vinkyperen

Vi forhandler portvin fra mange forskellige huse, primært fra topproducenten Quinta do Noval, Borges og Vista Alegre. Uanset om du køber portvin online på Vinkyperen.dk eller besøger vores store vin- og spiritusforretning i Aarhus, så kan du vælge mellem mange forskellige portvine fra forskellige producenter. Fra klassisk, vintage port til hvid portvin og pink port – hos os har du chancen for at finde kompleks portvin, der uden tvivl vil imponere både dig og dine gæster.


Druesorterne, der bruges til portvin, er ikke druer vi kender fra andre typer vine. De 5 druesorter er Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cao og Tinta Barroca. Hvis du søger portvin på hvide druer, skal du holde øje med druer som Malvasia Fina og Rabigato.

 
Hvornår serveres portvin?

Portvin er ikke kun for fine middage; det er for øjeblikke, du virkelig vil nyde. Tag et glas efter middagen og lad dig fordybe i portvinens rige smagsoplevelse. Det er perfekt med ost, nødder eller en god chokolade.

Og når det kommer til festlige lejligheder, skal du ikke tøve med at tage portvinen frem. Brug den som en aperitif eller skål for særlige øjeblikke. Dine gæster vil sætte pris på den fyldige sødme og kompleksitet.

På kolde vinteraftener er portvin også din bedste ven. Nyd det ved pejsen eller brug det som en beroligende afslutning på dagen. Portvin gør enhver stund ekstra speciel.

Så næste gang du overvejer at servere vin, husk portvinens alsidighed – det er ikke bare en drik, det er en oplevelse.


Kontakt os, hvis du har brug for hjælp

Alle portvine er forskellige, og uanset om

du leder efter rød, hvid eller rosé port, hjælper vi dig hellere end gerne med at træffe det rette valg. Hvis du har brug for hjælp til at finde den rette portvin, er du altid velkommen til at kontakte os. Du kan kontakte os via vores online formular eller ringe direkte ned i butikken for personlig og hurtig betjening.

 

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.