Ruby, Vintage og LBV portvin

De tre betegnelser Ruby, Vintage og LBV (Late Bottled Vintage) kaldes alle tre for Ruby typer på grund af den mørke, rødlige farve, i modsætning til Tawnytypernes mere lyse og brunlige farve. Ruby typerne ligger relativt kort tid på fad. Derfor bevarer de mere farve og mere frugt og kraft i smagen.

 

pr. side

Varer 1-36 af 39

Stigende orden
Side

Varer 1-36 af 39

Ruby, Vintage og Late Bottled Vintage Port

Hvis der blot står Ruby på etiketten, vil det være portvinshusets unge og frugtrige portvin. Der er ikke nogen krav til alderen. Og der er heller ikke krav til kvaliteten, og derfor er det op til producenten hvad de hælder på flaskerne. Som ved alle andre vintyper, så koster det penge at lave en god (port)vin, og man får ofte hvad man betaler for. Nogle portvinshuse ønsker at lave den billigst mulige portvin, og andre ønsker at deres portvin giver forbrugeren en smagsoplevelse. Vinen fra disse huse vil derfor oftest koste en smule ekstra.

Der er strengere krav til Vintage port og LBV port. Du kan læse mere om disse 2 portvinstyper længere nede på siden.

Hvad er forskellen på Vintage og LBV?

Late Bottled Vintage port (LBV) er, som navnet antyder, en årgangportvin der har lægget længere tid på fad og er tappet senere end en Vintage port. En LBV skal være tappet mellem 3½ og 6 år efter høståret. Tidligere lavede man ofte LBV port i de årgange hvor kvaliteten måske ikke var helt høj nok til at man ville kalde det en Vintage port. En anden årsag til at lave en Late Bottled Vintage port kunne være fordi man skønnede at portvinen havde godt af en lidt længere fadlagring. I dag laver de fleste både en Vintage og en LBV port i samme årgang. I LBV'en får man årgangens karakter i vinen i en hurtigere drikkemoden portvin end i Vintage, da det tilstræbes at Late Bottled Vintage port er drikkemoden kort efter frigivelse.

Kan portvin gemmes?

Der findes dog LBV port som også vil udvikle sig yderligere på flaske i flere år. Flere portvinshuse laver i dag en "Unfiltered LBV". Ved at undgå at filtrere portvinen bevares flest mulige smagskomponenter i vinen, og det giver portvinen mulighed for at udvikle sig på flasken efter tapning. Der vil dog ofte samle sig lidt bundfald i en ufiltreret LBV port, men dette er kun et positivt tegn på mange smagsnuancer.

Vintage Port er "flagskibet" indenfor portvin, og det vil være den bedste portvin huset kan præsentere. Dette er dog ingen garanti for en høj kvalitet, da nogle portvinshuse blot har til formål at producere billigst muligt. Derfor ser man også en stor prisforskel på de meget anerkendte portvinshuse som f.eks. Quinta do Noval, og andre portvinshuse som ikke stræber efter så højt et niveau. En god Vintage kan man gemme i årtier, hvis man har kølige og mørke forhold.

Sådan kan du nyde årgangs portvin

De fleste portvinshuse producerer kun Vintage port i de bedste årgange. Den skal tappes på flaske 1½-2 år efter høståret. Den korte fadlagring bevarer masser af kraft i portvinen. Derfor har årgangsportvinene ofte et særdeles langt lagringspotentiale på op til flere årtier. En ung Vintage port kan også være en stor smagsoplevelse. Den vil typisk minde om en meget kraftig og frugtrig rødvin med en vis portion sødme. Derfor kan det være et dristigt valg at prøve at servere en ung Vintage portvin til en oksebøf med bearnaise og hjemmelavede pommes frites, eller til kronvildt.

Udover Vintage og LBV er den tredje type portvin med årgang på etiketten Colheita Port. Den store forskel på Vintage og Colheita er, at Colheita modnes i minimum 7 år på fad før de tappes på flaske, i modsætning til Vintage port der højst tilbringer ca. 2 år på fad før de tappes.

 

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.