Tawny portvin

Tawny og Colheita portvine er generelt brunlige og ofte lidt lyse i farven. Smagen er mild og afrundet med modne "nøddeagtige" nuancer i smagen.

Grundlæggende deles røde portvine op i to typer; Tawny og Ruby. Du kan læse mere om ruby port hér

Betegnelse Tawny betyder "brunlig" og går udelukkende på portvinens farve. Den brunlige farve kommer fra fadlagring, og derfor har Tawny portvine tilbragt flere år på træfade. Colheita portvine er en slags årgangstawny. Læs mere om Tawny og Colheita længere nede.

pr. side

24 varer

Faldende orden

24 varer

Hvad er Tawny portvin?

Når man køber en portvin hvor der blot står Tawny på etiketten, så er det portvinshusets "standard" fadlagrede portvin, som typisk har modnet på fadene i 3-4 år. Der er dog ingen krav til hverken kvalitet eller hvor længe portvinen skal ligge på fad, for at den må kaldes Tawny. Derfor kan pris og kvalitet svinge meget, alt efter om det er en producent der slår på kvaliteteten eller en der vil producere billigst muligt.

10 års, 20 års, 30 års og 40 års Tawny Port

Er det en Tawny port med alder (de eneste tilladte aldre der må stå på etiketten er 10, 20, 30 eller over 40 år), gælder der andre regler, selv om de stadig er lidt uklare. Portvinen skal nemlig ikke have præcist den alder der står, og den skal heller ikke nødvendigvis have en gennemsnitsalder på f.eks. 10 år. Fra de bedste og mest anerkendte portvinshuse kan man dog godt regne med at portvinen ca. har den angivne alder. Nogle portvinshuse tolker dog reglerne at portvinen blot skal smage, som de synes deres 10, 20, 30 eller over 40 år gamle portvin vil smage. Dette giver selvfølgelig mulighed for store forskelle i kvaliteten. Igen kan man roligt gå ud fra at de anerkendte, og ofte lidt dyrere, portvinhuse, hælder det på flaskerne der står på etiketten. Og andre vil forsøge at slippe afsted billigst muligt.

Midt mellem almindelig Tawny portvin og Tawny med alder, laver nogle huse en Reserve Tawny. Den vil typisk have ligget ca. 6 år på fad. F.eks. laver Borges en Reserve tawny.

Forskel på Colheita og Tawny

Colheita port er også en Tawny type. På Colheita skal både høståret og det år den blev tappet stå på flasken. Det betyder at man kan få en gammel portvin der er lagret i mange år på fad, og være sikker på alderen. Det betyder også at man man få en drikkemoden portvin fra en bestemt årgang. En Colheita Port adskiller sig fra en Vintage Port ved, at Vintage portvinen bliver tappet på flaske efter 2-2½ år på fad, Colheita portvinen ligger som minimum ca. 7 år på fad før den må tappes på flaske. Man kan finde gamle Colheita ports der har modnet på træfade i årtier.

Er gammel portvin bedre end ung?

En gammel Colheita portvin er ikke nødvendigvis bedre end en ung. En del af oplevelsen ved at drikke en Colheita er, at man får smagsoplevelsen fra præcist det år vinen er høstet, i modsætning til f.eks.en 10 år gammel Tawny port, som er sammensat af flere årgange. Derfor vil der også være stor forskel på de forskellige årgange af Colheita. Køber man f.eks. en 10 års Tawny port vil den smage nogenlunde ens fra gang til gang fra samme portvinshus, netop fordi den sammensættes af flere forskellige aldre. Den vil også ofte være mere rund i smagen end en Colheita, da man nemmere kan opnå balance i smagen ved at sammensætte flere forskellige portvine. Til gengæld vil en Colheita ofte være mere karakterfuld. 

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.