Piemonte

Italiens legendariske Barolo og Barbaresco vine har været med til at gøre hele Piemontedistriktet berømt. Piemonte betyder ved foden af bjerget, og vindistriktet ligger ved foden af Alperne.

 

pr. side

32 varer

Faldende orden

32 varer

Hvilke druer bruger man i Piemonte?

Det er de store røde Piemontevine lavet på druerne Nebbiolo og Barbera som kendes bedst. Barolo og Barbaresco ligger nær byen Alba i Langheområdet i det sydlige Piemonte og laves udelukkende på Nebbiolo druer. Druerne dyrkes på skråninger som ligger omkring floden Tanaro. Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, og mange producenter laver en flot rødvin på både Nebbiolo og Barbera med områdebetegnelsen Langhe Rosso.

De bedste rødvine på Barbera kommer også fra området omkring Alba og betegnes derfor Barbera d'Alba eller Barbera d'Alba Superiore. 

Hvor kommer Barolo fra?

Piemonte ligger i det nordvestligste Italien og grænser op til Schweiz mod nord, og mod vest ligger Frankrig. Området strækker fra bjergrige områder ved foden af Alperne mod nord og næsten helt ned til Middelhavet i syd. Det meget varierende landskab i Piemonte giver mange forskellige mikroklimaer, der hver er med til at sætte sit personlige præg fra denne region, som idær er kendte for sine røde vine. Udover de tørre rødvine fra Piemonte, som oftest laves på druerne Nebbiolo og Barbera, laves der også en lækker sødlig og perlende dessertvin på Brachettodruer. Mere herom længere nede.

Kvaliteten på vinene fra Piemonte er højt. Derfor har området også flere DOC og DOCG vine end noget andet vindistrikt i Italien. For langt de fleste er det rødvinene fra Barolo og Barbaresco de forbinder med Piemonte. Disse vine laves på Nebbiolodruer, som stort set kun dyrkes hér. Barolo har på blot få årtier udviklet sig kolossalt i både kvalitet og kvantitet. Arealet beplantet med vinstokke blev fordoblet mellem 1995 og 2015. Der blev dog sat en stopper for denne voldsomme udvikling, så kvaliteten og navnet Barolo stadig forbindes med høj kvalitet. Arealet med vinmarker strækker sig over mere end 2000 hektar. Disse ligger ikke kun omkring byen Barolo, men er fordelt på ikke mindre end 11 kommuner. 

Sådan laves rødvine i Barolo

I Barolo finder man en stor variation i vinene, både i kvalitet og stil. Der er traditionalisterne, som fokuserer på at lave vinene "som man altid har gjort". Det vil sige traditionel gæring og lagring på store "botti" (træfade). Det giver en relativt tanninrig vin, lofte med mange års lagringspotentiale. Modernisterne har taget kontrolleret gæring og lagring på små egefade til sig. Det giver en mere rund og frugtrig rødvin, nogle gange i en meget moderne stil, så det kan være svært at genkende den typiske Barolostil. For at forene det bedste fra den traditionelle og den moderne stil, så bruger en del vinbønder det bedste fra de to. Resultatat vil være en vin hvor man finder de genkendelige tanniner i god harmoni med en fin frugt i smagen. Fælles for dem alle er, at en rødvin fra Barolo altid skal have lagret minimum 38 måneder efter høsten, heraf 18 måneder på fad, og alkoholprocenten skal være mindst 13%.

Barbaresco - Barolo's "lillebror"

Barolo's næsten lige så berømte "lillebror" er Barbaresco. Barbaresco er nabo til Barolo, og stilmæssigt ligger rødvinene fra Barbaresco tæt på sin mere berømte (og dyrere) nabo. Den største forskel på rødvinene fra de to norditalienske vinområder er kravene til lagring. Barbaresco skal kun lagre 26 måneder efter høsten, heraf 9 måneder på fad. Og så er kravet også kun 12,5% alkohol. Stilmæssigt logger vinene tæt op ad hinanden, dog vil rødvinene fra Barbaresco ofte være lidt mere afrundede og feminine i sit udtryk. Der kan gøres nogle rigtigt gode køb fra Barbaresco, da vinene herfra ikke har den samme royale historie som Barolo, og der ikke er den samme hype omkring vinene herfra.

Barbera og andre rødvine fra Piemonte

Barbera er en anden drue der står bag gode rødvine fra Piemone. Barbera d'Asti og Barbera d'Alba fra byerne af samme navn er de mest kendte, men der laves også Piemonte Barbera hvor druerne kan komme fra vinmarker belliggende forskelige steder. Rødvinene på Barbera er mere elegante, har mere frugt og færre tanniner end vinene fremstillet på Nebbiolo. Derfor anses disse rødvine også for at være mere tilgængelige og anvendelige end vinene på Nebbiolo. 

En overset og relativt ukendt vin fra Piemonte er den perlende og søde Brachetto. Det er en let og forfriskende sød rødvin med kun 5-6 % alkohol. Brachetto er et lækkert alternativ til den udbredte Moscato d'Asti. Man finder indtryk af især jordbær og hindbær. Perfekt til desserter med især frugt eller is.

 

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.