Piemonte

Italiens legendariske Barolo og Barbaresco vine har været med til at gøre hele Piemontedistriktet berømt. Piemonte betyder ved foden af bjerget, og vindistriktet ligger ved foden af Alperne.

 

48 vare(r)
italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 499,00
italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 399,00
Udsalg
Spar 16%
2014 La Villa, Langhe. Elio Altare-20
På lager
Normalpris DKK 650,00
Nu DKK 549,00
2015 La Villa, Langhe. Elio Altare-20
På lager
Normalpris DKK 650,00
2017 Piemonte Brachetto, Rocca Felice-20
På lager
Normalpris DKK 110,00
rødvin italien piemonte barbaresco
På lager
Normalpris DKK 199,75
barbera italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 129,00
rødvin italien barbera piemonte
På lager
Normalpris DKK 125,00
barbera italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 249,00
Barbera Piemonte 2017, Rocca Felice-20
På lager
Normalpris DKK 89,75
Fra DKK 75,00
Rødvin italien barolo
På lager
Normalpris DKK 299,00
Udsalg
Spar 25%
Barolo "Sori Paradiso" 2013, Rocca Felice-20
På lager
Normalpris DKK 399,00
Nu DKK 299,75
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 275,00
Fra DKK 199,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 259,00
Barolo 2016, Elio Altare-20
På lager
Normalpris DKK 599,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 399,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 389,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 359,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 199,00
Fra DKK 159,00
Barolo Marenca 2015 DOCG, Luigi Pira-20
På lager
Normalpris DKK 479,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 379,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 799,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 299,00
Barolo Serralunga 2015, Luigi Pira-20
På lager
Normalpris DKK 319,00
Fra DKK 279,00
Nyhed
barolo
På lager
Normalpris DKK 319,00
Fra DKK 289,00
barolo italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 699,00
Dolcetto dAlba 2016, Fratelli Revello-20
På lager
Normalpris DKK 125,00
rødvin italien piemonte barbera
På lager
Normalpris DKK 650,00
Giàrborina 2017, Langhe. Elio Altare-20
På lager
Normalpris DKK 650,00
Langhe Rosso "Arbat" 2015, Rocca Felice-20
På lager
Normalpris DKK 120,00
Fra DKK 99,75
italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 179,00
rødvin italien piemonte nebbiolo
På lager
Normalpris DKK 135,00
italiensk rødvin
På lager
Normalpris DKK 499,00
rødvin italien conterno
På lager
Normalpris DKK 499,00
2012 Elio Altare Barolo Riserva Cerretta, Vigna Bricco-20
2013 Giacomo Conterno Monfortino Barolo Riserva-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 6.999,00
2014 Barolo Bartolo Mascarello-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 999,00
2014 Giacomo Conterno Barolo Cerretta-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 1.995,00
2014 Nervi Gattinara-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 299,00
2015 Giacomo Conterno Barolo Cerretta-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 1.999,00
2015 Giárborina, Langhe. Elio Altare-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 650,00
2015 Luigi Pira, Dolcetto dAlba-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 125,00
2016 Barbera dAlba. Bartolo Mascarello-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 349,00
Barolo 2015, Elio Altare-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 599,00
Barolo Marenca 2012, Luigi Pira-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 479,00
Udsalg
Spar 25%
Barolo Riserva 2010, Rocca Felice-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 399,00
Nu DKK 299,75
Barolo Riserva Cerretta 2013, Elio Altare-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 999,00
Dolcetto dAlba 2018, Bartolo Mascarello-20
Ikke på lager
Normalpris DKK 239,00
48 vare(r)

Hvilke druer bruger man i Piemonte?

Det er de store røde Piemontevine lavet på druerne Nebbiolo og Barbera som kendes bedst. Barolo og Barbaresco ligger nær byen Alba i Langheområdet i det sydlige Piemonte og laves udelukkende på Nebbiolo druer. Druerne dyrkes på skråninger som ligger omkring floden Tanaro. Udover Nebbiolo dyrkes der også Barbera, og mange producenter laver en flot rødvin på både Nebbiolo og Barbera med områdebetegnelsen Langhe Rosso.

De bedste rødvine på Barbera kommer også fra området omkring Alba og betegnes derfor Barbera d'Alba eller Barbera d'Alba Superiore. 

Hvor kommer Barolo fra?

Piemonte ligger i det nordvestligste Italien og grænser op til Schweiz mod nord, og mod vest ligger Frankrig. Området strækker fra bjergrige områder ved foden af Alperne mod nord og næsten helt ned til Middelhavet i syd. Det meget varierende landskab i Piemonte giver mange forskellige mikroklimaer, der hver er med til at sætte sit personlige præg fra denne region, som idær er kendte for sine røde vine. Udover de tørre rødvine fra Piemonte, som oftest laves på druerne Nebbiolo og Barbera, laves der også en lækker sødlig og perlende dessertvin på Brachettodruer. Mere herom længere nede.

Kvaliteten på vinene fra Piemonte er højt. Derfor har området også flere DOC og DOCG vine end noget andet vindistrikt i Italien. For langt de fleste er det rødvinene fra Barolo og Barbaresco de forbinder med Piemonte. Disse vine laves på Nebbiolodruer, som stort set kun dyrkes hér. Barolo har på blot få årtier udviklet sig kolossalt i både kvalitet og kvantitet. Arealet beplantet med vinstokke blev fordoblet mellem 1995 og 2015. Der blev dog sat en stopper for denne voldsomme udvikling, så kvaliteten og navnet Barolo stadig forbindes med høj kvalitet. Arealet med vinmarker strækker sig over mere end 2000 hektar. Disse ligger ikke kun omkring byen Barolo, men er fordelt på ikke mindre end 11 kommuner. 

Sådan laves rødvine i Barolo

I Barolo finder man en stor variation i vinene, både i kvalitet og stil. Der er traditionalisterne, som fokuserer på at lave vinene "som man altid har gjort". Det vil sige traditionel gæring og lagring på store "botti" (træfade). Det giver en relativt tanninrig vin, lofte med mange års lagringspotentiale. Modernisterne har taget kontrolleret gæring og lagring på små egefade til sig. Det giver en mere rund og frugtrig rødvin, nogle gange i en meget moderne stil, så det kan være svært at genkende den typiske Barolostil. For at forene det bedste fra den traditionelle og den moderne stil, så bruger en del vinbønder det bedste fra de to. Resultatat vil være en vin hvor man finder de genkendelige tanniner i god harmoni med en fin frugt i smagen. Fælles for dem alle er, at en rødvin fra Barolo altid skal have lagret minimum 38 måneder efter høsten, heraf 18 måneder på fad, og alkoholprocenten skal være mindst 13%.

Barbaresco - Barolo's "lillebror"

Barolo's næsten lige så berømte "lillebror" er Barbaresco. Barbaresco er nabo til Barolo, og stilmæssigt ligger rødvinene fra Barbaresco tæt på sin mere berømte (og dyrere) nabo. Den største forskel på rødvinene fra de to norditalienske vinområder er kravene til lagring. Barbaresco skal kun lagre 26 måneder efter høsten, heraf 9 måneder på fad. Og så er kravet også kun 12,5% alkohol. Stilmæssigt logger vinene tæt op ad hinanden, dog vil rødvinene fra Barbaresco ofte være lidt mere afrundede og feminine i sit udtryk. Der kan gøres nogle rigtigt gode køb fra Barbaresco, da vinene herfra ikke har den samme royale historie som Barolo, og der ikke er den samme hype omkring vinene herfra.

Barbera og andre rødvine fra Piemonte

Barbera er en anden drue der står bag gode rødvine fra Piemone. Barbera d'Asti og Barbera d'Alba fra byerne af samme navn er de mest kendte, men der laves også Piemonte Barbera hvor druerne kan komme fra vinmarker belliggende forskelige steder. Rødvinene på Barbera er mere elegante, har mere frugt og færre tanniner end vinene fremstillet på Nebbiolo. Derfor anses disse rødvine også for at være mere tilgængelige og anvendelige end vinene på Nebbiolo. 

En overset og relativt ukendt vin fra Piemonte er den perlende og søde Brachetto. Det er en let og forfriskende sød rødvin med kun 5-6 % alkohol. Brachetto er et lækkert alternativ til den udbredte Moscato d'Asti. Man finder indtryk af især jordbær og hindbær. Perfekt til desserter med især frugt eller is.