Afslut med sød dessertvin

Her finder du forslag til dessertvinen til dit bryllup, konfirmation eller andre fester.

5 vare(r)
Banyuls5ansdageBaillaury-20
På lager
Normalpris DKK 159,00
BorgesTawnyPortvin-20
På lager
Normalpris DKK 110,00
rødvin piemonte
På lager
Normalpris DKK 110,00
dessertvin moscatel
På lager
Normalpris DKK 105,00
PineaudesCharentesBlancMenard17-20
På lager
Normalpris DKK 135,00
5 vare(r)

Dessertvin: Den søde afslutning

Som regel afsluttes et måltid med en god sød dessert, og vi har selvfølgelig et kæmpe udvalg af søde dessertvin. Portvin og andre hedvine, danske frugtvine Cold Hand Winery, Prunus Nigra, 50 cl. - Dansk Kirsebærvin (vinkyperen.dk) og mousserende vin der passer til mange desserter.

Sådan finder du den rigtige dessertvin til din dessert

Som med alt mad findes der en perfekt ledsager. Og faktisk er det som udgangspunkt ret nemt at matche vin og mad, bare brug din sunde fornuft. Du vil jo aldrig tænke at chokolade og appelsinjuice er godt sat sammen vel ? Let vin til let mad, kraftig vin til kraftig mad og sød vin til søde desserter. Så længe din dessertvin er lige så sød eller sødere end desserten så har du ramt den rimeligt godt. Dermed ikke sagt at alt andet er forkert! Man skal drikke det man kan lide og somme tider er det også lækkert med en forfriskende syre eller en smag af frisk frugt der kan skærer igennem den søde dessert eller bidrage med en god kontrast. De fleste dessertvine er lavet på druer som ved almindelig vin, men også andre frugter som æbler, blommer og pærer kan give en god sødmefuld og koncentreret most der passer rigtig godt til de søde desserter.

Hvordan bliver dessertvine lavet?

Og hvad er dessertvin egentlig. I de fleste søde vine er der tale om, at man på den ene eller anden måde bevare en masse restsukker ved at stoppe gæringen inden alt sukker bliver omdannet til alkohol. Sjovt nok gør man dette ved at tilsætte spiritus for at slå gærcellerne ihjel og dermed får man også de ca. 20% alkohol i f.eks. portvine. I den oprindelige Amaronevin "Recioto" Recioto della Valpolicella 2016 Brigaldara (vinkyperen.dk) lufttørrer man druerne på stråmåtter og på den måde koncentrere sukkeret så sødmen bliver højere. Der findes ligeledes en måde hvorpå man kan opnå en sødere druemost, ved at lade druerne blive på vinstokkene lang tid efter høstsæsonen, og dermed går der det man kalder ædel råddenskab i druerne, og dette giver en sødere vin. Denne metode kendes mest fra Eiswein men man imitere den også med den moderne "cryo" metode, hvor man fryser mosten og på den måde fjerne alt vand og kun den søde frugtsaft er tilbage. Og så er mange forskellige grader af sødme og selve smagsoplevelsen vil altid være individuel.

Hvilken mad passer dessertvine til?

Som nævnt vil en god hovedregel være at din vin skal være lige så sød som din dessert. På den måde forsvinder nuancerne ikke i hverken vin eller mad. Forestil dig du drikker noget som er mindre sødt en den chokolade kage du spiser. Så vil vinen smage surt da sødmen i kagen overdøver vinen til en grad, hvor det kun er syren du smager. Det klassiske eksempel er alle dem der synes Champagne er surt fordi de nytårsaften har drukket det med munden fuld af kransekage. Sød dessertvin kan også være rigtig godt til en stærk ost. Her vil sødmen komplimentere den kraftige smag fra osten og begge dele vil kunne smages, og smagsnuancerne vil skabe en rigtig god balance i munden og for din helhedsoplevelse. Man kan også sagtens servere søde dessertvine som en sidevogn til kaffen og småkagerne.

Bestil din næste dessertvin her

Hos Vinkyperen har vi adskillige vintyper der vil gå godt til alle slags desserter og vi kan sagtens finde et godt glas til anledningen. Vi har både røde og hvide dessertvine, dessertvine lavet på riesling og på moscato, Sherry og Madeira. Desuden har vi over 45 års erfaring med vin og spiritus generelt så vi besvarer gerne alle vin og mad relaterede spørgsmål. Ikke at vi er gastronomer, vi kan bare godt lide vin og mad sammen.