Toscana - Store rødvine

Udover at være en populær feriedestination er Toscana også et af Italiens bedste vinområder. Chianti er nok den bedst kendte vin fra Toscana og kvaliteten idag er ofte rigtig flot, selvom den dog svinger meget fra producent til producent.

pr. side

19 varer

Stigende orden

19 varer

Toscanavin - hvad er det?

Toscana ligger i den nordlige del af det centrale Italien, ud mod Middelhavet. I området produceres nogle af de bedste rødvine i Italien. Seriøse vinmagere laver rigtig flotte vine i Chianti og dets underområder som Chianti Classico og Chianti Rufina. Udover Chianti er Brunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano også kendte Toscanske rødvine, ligesom der findes et udvalg af spændende "supertoscanere", typisk lavet på Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Det er de røde druer der dominerer i Toscana. Arealet der er beplantet med grønne druer bliver støt mindre og Toscana er da heller ikke kendt for sine hvidvine

Toscana's druesorter

Fælles for de store, klassiske toscanske rødvine er, at Sangiovese er hoveddruen. Brunello skal bestå af 100% Sangiovese Grosso, men vine som Chianti har friere hænder til at blande andre, godkendte druesorter i, f. eks Cabernet Sauvignon, Merlot eller Colorino.. For Chianti Classico gælder det, at Sangiovese skal udgøre minimum 80%. For de øvrige Chiantivine gælder at mindst 70% af druerne skal være Sangiovese. 

Kend din Chianti

Chianti er er meget stor del af Toscana. Vinene fra den centrale del i et afgrænset område må kaldes Chianti Classico. Hér er der 3 kvalitetsbetegnelser:

1) Chianti Classico Gran Selezione. En ny betegnelse fra 2014. Dette er de bedste vine, hvor druerne skal dyrkes på vinbondens egne marker samt opnå mindst 13% alk. og lagres i mindst 30 måneder før frigivelsen. Gran Selezione vil typisk være en vin fra druerne fra en enkelt mark.

2) Chianti Classico Riserva skal opnå mkindst 12,5% alk. og lagres i mindst 24 måneder før frigivelse.

3) Chianti Classico er den brede betegnelse for vinene fra området med mindst 12% alk. og frigivelse tidligst 1. oktober efter høståret.

Chiantivinene kommer fra et stort område i det centrale Toscana. Kvaliteteten er meget svingende og vinene fås i stort set alle prisklasser. Chianti er også indelt i underdistrikter, og især Chianti Rufina skiller sig ud ved generelt at have en højere kvalitet end det øvrige Chianti. Vinmarkerne ligger omkring den lille by Rufina øst for Firenze. Kun ca. 25 producenter laver vin hér og mange har samme kvalitet som Chianti Classico. Vi har i mere end 25 år forhandlet vinene fra Paolo Masi på Fattoria di Basciano. Hans vine roses ofte, ikke mindst i internationale tiddskrifter, og Fattoria di Basciano er kendt for at levere meget flotte vine, som burde koste mere end de gør. 

Hvad står Supertoscaner for?

Begrebet Supertoscaner opstod i slutningen af 1970'erne hvor man begyndte at lave en ny type vin i Toscana. Chiantivinene havde på daværende tidspunkt et mindre godt ry, og nogle vinbønder syntes der var behov for at støve deres ry af ved at lave en helt ny type vin. Det nye var, at vinene var fremstillet helt eller delvist på Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah, som ikke er godkendte druesorter i Chianti. Der blev også brugt store mængder af de små franske egefade (barriques), hvilket ikke var normalt. Kvaliteten af disse nye vine var dog oftest særdeles høj, og deraf opstod begrebet supertoscaner, selv om vinene oftest havde den laveste betegnelse i appellations systemet.

I dag er nogle af principperne som var helt nye for  år siden, blevet integreret i produktionen af Chiantivine. Disse vine har gennemgået et kraftigt løft i kvaliteten og reglerne er blevet tilpasset gennem årene.

Chianti i høj kvalitet hos Vinkyperen

Chianti Rufina ligger nordøst for Chianti Classico og klimaet hér er unikt. Én af de bedste vinproducenter i Chianti Rufina er Fattoria di Basciano, hvor Paolo Masi laver store vine på familiens vingård. Vinene er tættere, mørkere og har mere nerve end de generiske Chianti vine. Hans vine får konsekvent positiv omtale og gode scores hos de internationale vinkritikere. Derudover forhandler vi et bredt udvalg af Toscanavine fra en række dygtige og seriøse vinbænder.

Køb vin fra Toscana online

Hos Vinkyperen sætter vi en ære i at vores kunder får en god vinoplevelse. Derfor har vi et stort udvalg af rødvine fra Chianti, Chianti Classico, Brunelle di Montalcino, Rosso di Montalcino samt mange andre spændende Toscanavine. Gå på opdagelse i vores mange rødvine fra Toscana. Du kan både besøge vores store flotte vinforretning i Aarhus hvor du kan købe vinene til samme priser som vi sælger dem til online på Vinkyperen.dk

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.