Bordeaux

Bordeaux er vinslottets hjemsted. Intet sted i verden finder man så mange Chateaux, eller vinslotte, samlet på et sted. De billedskønne, pompøse og prægtige slotte står for nogle af de mest berømte og eftertragtede vine i verden. 
pr. side

Varer 1-36 af 37

Faldende orden
Side

Varer 1-36 af 37

Hvad er Bordeauxvin?

Bordeaux er et meget stort vindistrikt beliggende i den sydvestlige de af Frankrig, ud mod Atlanterhavet. Vinmarkerne breder sig over et stort areal på begge sider af Garonne og Dordogne floderne, som løber sammen og bliver til Gironde floden det sidste stykke ud mod havet. Bordeaux kan overordnet inddeles i tre underområder: venstrebreden, højrebreden og Entre-deux-mers. Hos Vinkyperen har vi et stort udvalg af Bordeauxvine både i butikken og online.

På Girondeflodens venstrebred finder vi Médoc, som er et af de mest berømte underdistrikter i Bordeaux. Dette område er igen delt op i underdistrikter som bl.a. de berømte kommuner St. Estephe, Pauillac, St. Julien og Margaux. På højrebreden er Saint-Emilion og Pomerol de vigtigste kommuner. Entre-deux-mers (mellem to have) ligger mellem floderne Dordogne og Garonne, er hjemsted for en stor del af Bordeaux' hvide vine. 

På Garonneflodens højrebred, syd for Médoc, findes den sidste type Bordeauxvin, nemlig de søde, ædelrådne vine, herunder Sauternes og Barsac.  De røde Bordeauxvine er som regel medium-kraftige til kraftige vine, domineret af solbær, blomme og markante fadnoter, samt relativt høj syre og tannin. Kommer man lidt op i niveau fra de generiske Bordeauxvine, får man relativt komplekse vine, der samtidig er særdeles lagringsdygtige, i kraft af deres frugt, syre- og tanninstruktur. 

Bordeaux's berømte druesorter

Nogle af Verdens mest dyrkede druesorter tager udgangspunkt i Bordeaux. Da opdagelsesrejsende og udvandrerer fra Europa rejste ud i Verden medbragte de ofte vinstokke. I århundreder har man i Bordeaux dyrket Cabernet Sauvignon og Merlot samt små mængder andre druesorter som Cabernet Franc, Malbec og Petit Verdot. I Médoc har det traditionelt været Cabernet Sauvignon der dominerer og i Saint-Émilion og Pomerol har det været Merlot. Langt de fleste rødvine fra Bordeaux vil dog være lavet på 2 eller flere forskellige druesorter. Hver druesort bidrager med sin unikke karakter, derfor opnår man større kompksitet i vinene, end hvis man blot laver rødvinen på en enkjelt type druer.

Sådan laves rødvinene

Når druerne er høstet og mosten har gæret bruger man ofte vintønder (fade) af egetræ. Et helt nyt fad bidrager med tanniner og smagsnuancer til vinen, derfor er det vigtigt at fadlagre rødvinene med omtanke. For meget fadlagring kommer til at dominere i smagen, så de finere nuancer forsvinder. Derfor bruger man ofte en kombination af nye fade samt 1, 2 og 3 år gamle fade. I mange vine lagres en del af vinen også på tank, da det bevarer de frugtige noter i smagen. I de bedste og dyreste vine er der ofte så stor en koncentration i smagen, at det er muligt at lagre det meste af vinen på nye og 1 år gamle fade. Da fadene er meget dyre er denne fadlagring en af mange faktorer er er med til at gøre de bedste vine temmeligt kostbare. 

Vinslotte og vinkøbmænd

De fleste kender etiketterne fra Bordeaux med tegninger af flotte vinslotte. Det er særligt for dette område med den store koncentration af imponerende slotte. Det er dog ikke altid at man kan købe vinene direkte fra slottene, da der i Bordeaux er en tradition for at en stor del handlen med vin går gennem vinkøbmænd, de såkaldte negocianter. Negocianterne er ofte traditionsrige vinfirmaer med gode kontakter til slottene. Hos vinkøbmændende kan vi købe et bredt udvalg af vine, og mange af de mest eftertragtede rødvine fra Bordeaux er det kun muligt at købe gennem disse, da vinslottene fordeler en del af årets høst blandt dem.

Stort udvalg hos Vinkyperen

I vores store vinforretning i Aarhus kan du vælge blandt et stort udvalg af rødvine i høj kvalitet fra mange af de forskellige appellationer i Bordeaux. Vi importerer direkte fra udvalgte slotte og samarbejder med andre importører for at sikre os nogle af de mest eftertragede vine. Du kan også købe Bordeauxvine online i vores webshop. Vi har de samme lave priser på Bordeauxvin i butikken og online.

Aldersbegrænsning
For at besøge dette website, skal du være minimum 18 år gammel.